Film Forum Banja Luka

Kreativna filmska industrija Balkana na jednom mjestu

Banja Luka Film Forum je dvodnevni događaj koji će okupiti filmske profesionalce iz regiona kako bi zajedno istražili potencijale filmske industrije na Balkanu.

Brojni su izazovi sa kojima se suočava, a preduslov svih potencijalnih rješenja je postojanje jasnog institucionalnog okvira i sveobuhvatnija podrška daljem razvoju i napretku ove grane kreativnih industrija. Da bi se on ispunio neophodno je predstavnici institucija i filmski eksperti zajednički ulože ogromnu energiju, ali rezultat koji mogao iz toga proizaći bio bi zaista izuzetan.

Naša zemlja čini tek prve korake u ovom procesu, ali čak i mali pomak u pravom smjeru približava nas do cilja.

O čemu ćemo razgovarati na 5 panela?

Kliknuti za detalje

Panel 1 – Filmski Fondovi

Znate li da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u regionu koja nema nacionalni filmski fond?

U susjednim zemljama je posljednjih decenija ipak došlo do redefinisanja u načinu finansiranja filma javnim sredstvima. Na panelu “Filmski fondovi” Film Forum Banja Luka okupiće direktore i predstavnike nacionalnih fondova iz okruženja i predstaviti njihov rad, kao i značaj postojanja javne ustanove koja se bavi promocijom, finansiranjem, izdavačkom djelatnošću i stvaranjem zakonodavnog okvira za uspješan rast nacionalne kinematografije.

Panel 2 – Dokumentarni film

Popularnost koju dokumentarni film posljednju deceniju stiče širom svijeta prisutna je i u Bosni i Hercegovini i zemljama Balkana. U posljednje dvije decenije, region je iznjedrio evropski i svjetski poznate dokumentariste. Broj dokumentarnih filmova je u stalnom porastu. Međutim, da li to reflektuje pravo stanje stvari u Bosni i Hercegovini i regionu? Na ovom panelu diskutovaće se o potencijalu dokumentarnog filma, načinu na koji ovi filmovi mogu da mijenjaju društvo na bolje i na koji način može da mu se pruži prava podrška.

Panel 3 – Prvi film

Svaki filmski stvaralac reći će da je najteži korak ka profesionalnom bavljenju filmom produkcija prvog dugometražnog igranog filma. To vatreno krštenje koje često prati pregršt izazova, najčešće mlada ekipa bez mnogo iskustva i nedovoljna finansijska sredstva ipak ne mora biti toliko strašno, ukoliko se pristupi pametnom planiranju i dobroj organizaciji. Na panelu “Prvi film”, producenti i autori prisjetiće se rada na svojim prvim projektima i dati savjete onima koji se tek odlučuju na ovaj korak.

Panel 4 – Alternativna distribucija

Da li ste se ikada pitali zašto rijetko kada imamo priliku da pogledamo evropske nenacionalne filmove koji imaju regionalno bioskopsko prikazivanje?

Iako su filmski fondovi i proizvodnja filmova u zemljama bivše Jugoslavije doživjeli neku vrstu renesanse i djelimično se prilagodili evropskim tokovima, distribucija još uvijek zaostaje. Čak i filmovi koji imaju podršku Eurimages-a i kao takvi imaju obavezu da budu prikazani u zemljama koproducenata, na našim prostorima najčešće su prisutni samo u neophodnom minimumu kako bi se ispunili osnovni uslovi ovog fonda. O potencijalima ovog aspekta filmske industrije govorićemo kroz pozitivne primjere alternativne distribucije u regionu.

Panel 5 – Kreativna Evropa

Poslednji panel konferencije Film Forum Banja Luka baviće se najvećim panevropskim fondom za finansiranje distribucije, razvoja, edukacije, filmskih festivala itd. Bosna i Hercegovina je članica programa Kreativna Evropa od 2013. godine i do sada je iz ovog fonda izdvojeno preko 1.700.000 evra za sufinansiranje projekata. Na panelu “Kreativna Evropa” predstavnici Deskova Kreativna Evropa govoriće o potencijalima regiona, ali i o problemima na koje nailaze aplikanti za ove pozive.

Čime ćemo se baviti na 3 radionice?

Kliknuti za detalje

Radionica 1 – Timka Grin: Teoretski i praktično do uspješne audicije

Lična promocija i audicije su neizostavan dio glumačke profesije. Proteklih decenija (posebno u zemljama sa izuzetno razvijenom filmskom industrijom) javila se potreba za obukom u oblasti kasting pravila i tehnika. Ova obuka glumce uči boljoj ličnoj promociji, te im daje potrebno znanje o tome kako se pripremiti i izaći na audiciju. U okviru Film Foruma Banja Luka, kasting direktorica Timka Grin održaće dvodnevnu radionicu kako bolje da razumiju i prihvate ovaj proces.

Radionica 2 – Boris Mitić: Kako snimiti Ništa?

Dokumentarni film je, zbog jednostavnije produkcije i manjih budžeta, mnogo lakše realizovati i često biva prvi izbor za one koji ulaze u filmski svijet. Mnogi autori nakon prvih iskustava se zaljube u ovaj način izražavanja i odluče se baviti dokumentarizmom. Koristeći film Slatko od Ništa kao studiju slučaja, predavač, producent i reditelj Boris Mitić će dati inspirativan pregled prepreka i kreativnih rješenja prilikom produkcije dokumentarnog filma.

Radionica 3 – Amra Bakšić Čamo: Krv i znoj produkcije niskobudžetnog filma

Produkcija prvog dugometražnog niskobudžetnog igranog filma je vjerovatno jedan od najzahtjevnijih, preplavljujućih, frustrirajućih, vrijednih iskustava koje će mlad autor da doživi u karijeri. Kako navigirati kroz more prepreka, izazova i zamki, i kako prepoznati i iskoristiti prilike na koje naiđete kako biste sproveli projekat do kraja su teme ove radionice koju vodi poznata producentica Amra Bakšić Čamo iz produkcijske kuće pro.ba.

Organizatori Film Foruma

Vizart Film

Organizator Film Foruma

Vizart Film je filmska produkcija koja pruža podršku autorima, organizacijama civilnog društva i javnim institucijama i stvara plodno tlo za uspješno djelovanje na polju kulture, i kulturnih i kreativnih industrija u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Osnovana je 2003. godine sa ciljem da doprinese snažnom, stabilnom i raznolikom civilnom društvu i da podstiče na pozitivne društvene promjene. Vizart Film je do sada producirao dugometražne i kratkometražne igrane i dokumentarne filmove koji su prikazivani širom Evrope i dobitnici su brojnih međunarodnih nagrada. Takođe, tokom 15 godina postojanja, Vizart Film je implemenitirao i veliki broj međunarodnih projekata koji su dobili podršku vodećih evropskih i domaćih fondova.


Kreativna Evropa

Organizator Film Foruma

Desk Kreativna Evropa BiH je info tačka čija je uloga da pruži svim zainteresovanim detaljne informacije o grantovima i mogućnostima u okviru programa Kreativna Evropa, pruža savjete i pomoć prilikom procesa prijave, pomaže u potrazi za neophodnim partnerima, pruža obavještenja o svim novostima, izmjenama, rokovima za prijavu i naravno širi dobre vijesti o uspjesima koje organizacije iz Bosne i Hercegovine postižu u okviru ovog programa. Pored ovoga, uloga Deska je i da organizuje događaje i učestvuje u dešavanjima od značaja za kulturni i audiovizuelni sektor. Desk Kreativna Evropa BiH vode dvije organizacije – Akcija sa sjedištem u Sarajevu i Asocijacija za vizuelnu kulturu Vizart iz Banjaluke. Tu smo za vas!


Upoznajte Film Forum Tim!

Srce i duša iza Film Foruma